top of page

Activitati

​Gradinaritul​

​

Una dintre cele mai placute activitati de la tara este gradinaritul. De la organizarea gradinii si pana la intretinerea acesteia, este necesara multa daruire, aceasta ocupand o buna perioada de timp. Rezultatul insa recompenseaza deplin eforturile depuse aspectul curtii fiind o adevarata opera de arta.

​Drumetii in natura​

​

Avand la dispozitie un relief muntos cu o vegetatie salbatica si diversa (de la paduri la fanete intinse) se pot organiza excursii si drumetii in natura. O masa servita in natura este o binefacere pentru oricine. Se pot vizita: pestera Polovragi, pestera Muierilor, Cheile Oltetului, Cheile Sohodolului, Valea si Cheile Cernei, padurea de mesteceni de la Racovita, padurea de castani comestibili din cheile Oltetului, se poate urca versantul muntelui pana la Crucea lui Ursachi si cetatea dacica. Se poate merge pe diverse trasee montane marcate.  Un traseu special care se poate efectua cu autoturismul si nu numai este sos. Transalpina, plecand din Novaci si urcand pana la statiunea montana Ranca. De aici se urca in continuare pana la pasul Urdele apoi se coboara spre Obarsia Lotrului. De aici se pot alege trei trasee: 1. spre lacul Vidra si statiunea Voineasa; 2. Spre lacul Oasa si Sebes; sau spre Petrosani prin defileul Jietului si apoi prin defileul Jiului pana la Tg. Jiu.

​Spectacole si obiceiuri traditionale​​

Obiceiurile si traditiile populare sunt  bine conservate in aceasta  zona. Participarea masiva a satenilor cat si a oamenilor veniti de pretutindeni la aceste "festivaluri" populare confirma faptul ca satul romanesc este motorul care duce mai departe in timp spiritul romanesc ancestral. Nedeia, Coboratul Oillor de la munte, Ravasitul oilor, serbarile si obiceiurile de Craciun si Pasti sunt cateva dintre momentele importabte ale vietii oamenilor de aici. Spectacolele organizate cu acest prilej sunt ocazii in care satenii isi etaleaza cu mandrie costumele nationale de o deosebita frumusete. Portul acestor costume este o adevarata mandrie chiar si pentru cei tineri. Olaritul este de asemenea un mestesug transmis din tata in fiu. Se poate urmari "pe viu" procesul de modelare si ornamentare a frumoasei ceramici de Horezu, binemeritat inclusa in patrimoniul UNESCO. Cioplitul si prelucrarea lemnului cat si tesutul la razboiul de tesut sunt mestesuguri care au intrat deja in traditia locului si care sunt transmise din generatie in generatie.

​​​


​

​Sporturi extreme​​

Pentru cei ce iubesc sporturile extreme, aceasta zona le ofera posibilitatea sa se desfasoare fara nicio restrictie. Pe versantii abrupti ai muntilor (mai ales in Cheile Oltetului si Cheile Sohodolului) se pot organiza excaladari spectaculoase. Traseele montane putin umblate permit practicarea de curse Enduro cu motociclete adecvate. Plimbarile cu ATV pe poteci nestiute sunt adevarate aventuri care pun la incercare pe cei mai curajosi. Pentru a practica aceste sporturi insa este nevoie de material sportiv adecvat cat si de o disciplina deosebita din partea participantilor.

​Excursii tematice si culturale​​

​Pe o arie relativ restansa Oltenia de sub munte ne ofera un numar mare de manastiri si biserici seculare de o inestimabila valoare culturala, in care s-au pastrat cu sfintenie timp de sute de ani obiecte de arta si de cult. Manastirea Polovragi atestata din anul 1505, Manastirea Hurezi inclusa in patrimoniul UNESCO, Manastirea Bistrita pictata de Gheorghe Tattarescu, Manastirea Arnota, Manstirea dintr-un Lemn, Manastirea Tismana si Manastirea Lainici, situata pa Defileul Jiului, sunt obiective turistice de o importanta deosebita. Muzeul natural al Trovantilor situat la Costesti, unde putem admira "nasterea" din munte a unor pietre cu forme ciudate si care se pare ca au fost una dintre sursele de inspiratie ale lui Brancusi. Muzeul de la Maldaresti unde putem admira doua case fortificate din secolul XIX, cat si casa memoriala I.G.Duca. Zona etnografica de la Horezu ne dezvaluie arta confectionarii ceramicii de Horezu inclusa de curand in patrimonoul UNESCO. Parcurile memoriale Brancusi de la Tg. Jiu cat si Muzeul de arta al orasului. 

​​​


​

​Odihna si recreere in aer liber

Ce poate fi mai placut decat sa-ti bei cafeaua dimineata, in gradina din fata casei, sub crengile incarcate de roade ale pomilor din livada, mangaiat de razele blande ale soarelui. Seara, o mica reuniune in jurul gratarului cu o ceasca de tuica si cu multe amintiri depanate pe indelete. Mai tarziu, in orele noptii poti admira cerul senin in care miliardele de stele isi etaleaza luminile palpaitoare in diverse forme mitologice. 

​​​


​

​Amenajari florale si de decor

Amenajarile florale si de decor realizate in fiecare anotimp cu mult entuziasm si bun gust, dau acea prospetime interioarelor si exterioarelor "Casutei din Lunca". Impreuna cu gradina de flori, fiecare coltisor al casutei este ornat cu mici aranjamente florale sau ornamentale realizate numai din plante si materiale naturale si indigene.  Natura iti ofera aici toate materiile prime, imaginatia ta fiind cea care le armonizeaza in mici oaze de frumusete.

bottom of page